Het Theorie Examen

Moet je theorie-examen doen?
JA NEE
Nog 10, 9, 8, 7, … seconden

Ja, je moet een theorie-examen afleggen voordat je praktijkexamen doet. Lesmateriaal om je optimaal voor te bereiden op het theorie-examen kun je bij onze autorijschool bestellen en afhalen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je altijd de meest recente en bijgewerkte leermiddelen aanschaft. Tevens bieden wij theoriecursussen en examentrainingen op cd-rom aan. De software simuleert het theorie-examen zoals het door het CBR wordt afgenomen.

Een theorie-examen kan gereserveerd worden via de website van het CBR of via de autorijschool. Klik hier om een examen te reserveren. Betaling gaat via iDEAL.

Op het internet zijn er talloze websites te vinden met als onderwerp de verkeerstheorie. Deze websites geven je de gelegenheid om de verkeerstheorie alvast online te oefenen.

Alle verkeersborden en verkeersregels kun je downloaden van de website van het ministerie van verkeer en waterstaat.

De volgende informatie is overgenomen van de website van het CBR.

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Als je daarvoor slaagt ontvang je een theoriecertificaat. Dat moet je, samen met enkele andere documenten, overhandigen bij het begin van het praktijkexamen. Je mag alleen theorie-examen doen als je minimaal achttien jaar bent.

Theorie-examen

Iedere kandidaat moet de leeftijd van 17 jaar bereikt hebben om een theorie-examen te kunnen doen. Als U slaagt krijgt u het theoriecertificaat. Dit certificaat blijft vervolgens een jaar geldig.U kunt het theorie-examen zelf reserveren en betalen via de reserveringssite van het CBR. (https://theoriereservering.cbr.nl) of u vraagt het examen aan via de autorijschool.

Nieuw theorie-examen

Het theorie-examen voor de personenauto (rijbewijs B) bestaat per 1 maart 2009 uit drie onderdelen:

 • Een onderdeel over gevaarherkenning (25 vragen)
 • Een onderdeel over verkeersregels (30 vragen)
 • Een onderdeel over verkeersinzicht/risico’s (10 vragen)

Vanaf 1 maart 2009 slaagt u voor het vernieuwde theorie-examen als u:

  • 12 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning
  • 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht

Beide onderdelen tellen even zwaar. U moet zich dus op alle onderdelen goed voorbereiden om een voldoende te halen.

Niet langer duren

Omdat het examen niet langer mag duren, is het aantal vragen over wetten en regels teruggebracht. Doordat de fotovragen over gevaarherkenning slechts 8 seconden duren, zal het theorie-examen ongeveer even lang duren als voorheen, terwijl het totaal aantal vragen toeneemt.

 

Direct een certificaat

Het examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de informatie vóór de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt krijg je een uitslagformulier met daarop de vragen die je goed en fout hebt beantwoord. Bovendien staan hierop de onderwerpen waaraan je voor een volgend theorie-examen extra aandacht kunt besteden. Bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’.

Een examen reserveren

Het theorie-examen kun je op verschillende tijden afleggen in het theoriecentrum van het CBR in Amsterdam. Je kan zelf een resevering maken voor het examen via de reserveringswebsite van het CBR of via de autorijschool. Voor overige theoriecentra zie de website van het CBR.

Meenemen bij deelname

Bij deelname aan het theorie-examen moet je de volgende documenten overhandigen:

 • een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;
 • een recente pasfoto.

Examen in andere talen: Engels en Turks

Het CBR neemt ook theorie-examens voor de personenauto af in het Engels en het Turks. Dat gebeurt met een hele groep kandidaten tegelijk. Daarnaast kun je individueel een mondeling examen afleggen met behulp van een tolk, die je zelf moet inhuren. Voor een theorie-examen in een andere taal en een individueel examen betaal je een toeslag aan het CBR.

Kosten

De kosten van een theorie-examen zijn per 1 januari 2008:

 • theorie-examen A, B of Bromfiets klassikaal: € 31,40;
 • toeslag theorie-examen A, B of Bromfiets individueel: € 34,65;
 • toeslag klassikaal theorie-examen andere talen: € 4,90.

Op alle examencentra kan alleen met pin of chip worden betaald. Contant betalen is niet mogelijk.

  Eerste proefles aanvragen?

  Tijdens de proefles wordt je rijvaardigheid vastgesteld en ontvang je een persoonlijk lesadvies. De proefles kost 45,-

  Sluiten