Het Rijbewijs

Het Rijbewijs

Eerste aanvraag

Beginnersrijbewijs

Vernieuwen van het rijbewijs

Herinneringsbrief

Kosten

 

 

Eerste Aanvraag

Zodra je bent geslaagd voor je rijexamen, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk autorijden. Echter, je zult eerst naar de afdeling burgerzaken op het gemeentehuis/stadsdeelkantoor moeten gaan om daar jouw rijbewijs aan te vragen. Dit kan vanaf 1 dag na het rijexamen. Het rijbewijs is dan na 5 werkdagen gereed om af te halen. Heb je haast, dan kun je tegen extra betaling een snelle procedure in gang zetten. Voor het aanvragen van het rijbewijs moet je het volgende meenemen:

 • een goedgelijkende en recente pasfoto in kleur.
 • legitimatiebewijs.

Beginnersrijbewijs

Het allereerste rijbewijs dat je bij de gemeente afhaalt, heb je vijf jaar op proef. Als nieuwe weggebruiker krijg je namelijk een strafpunt als je wordt aangehouden en veroordeeld vanwege bijvoorbeeld:

 • bumperkleven
 • snelheidsovertredingen van meer dan dertig kilometer per uur
 • een te hoog alcoholpromillage
 • het veroorzaken van ongevallen waarbij doden of gewonden vallen

Het rijbewijs wordt geschorst als je drie strafpunten hebt. Je moet dan bij het CBR een rijvaardigheidsonderzoek ondergaan. Rijd je de eerste vijf jaar na het behalen van uw rijbewijs verantwoord en volwassen, dan wordt het beginnersrijbewijs automatisch definitief.

Vernieuwen van het rijbewijs

De geldigheidsduur van een rijbewijs is verschillend per model rijbewijs. Je rijbewijs is verlopen wanneer de data onder de kopjes ‘vernieuwen voor’ en ‘geldig tot’ zijn verstreken. Je kunt jouw rijbewijs bij de afdeling Burgerzaken vernieuwen/verlengen. Opnieuw afrijden is niet meer nodig, behalve als je nog in het bezit bent van een rijbewijs dat vóór 1 juli 1985 is verlopen. Voor het verlengen of vernieuwen van jouw rijbewijs dien je een pasfoto mee te nemen.

Herinneringsbrief

Om te voorkomen dat mensen vergeten het rijbewijs te verlengen, stuurt de RDW alle bezitters tijdig een herinneringsbrief. Mensen met een geldig rijbewijs van het huidige model hoeven geen nieuw rijbewijs aan te vragen. Pas bij verlenging krijgen zij automatisch het rijbewijs in de nieuwe vorm. Het nieuwe rijbewijs is net als het oude document tien jaar geldig.

Kosten

 • U betaalt de kosten van het nieuwe document.
 • Bij vermissing worden extra administratiekosten in rekening gebracht. Deze zijn onder meer afhankelijk van de manier waarop u zich identificeert en bedragen minimaal € 44,– en maximaal € 60,– (tarief 2009).
 • Bij een spoedaanvraag betaalt u een extra toeslag van € 41,-(tarief 2009).

openingstijden gemeentehuis

  Eerste proefles aanvragen?

  Tijdens de proefles wordt je rijvaardigheid vastgesteld en ontvang je een persoonlijk lesadvies. De proefles kost 45,-

  Sluiten