Slagen ze voor hun theorie- en praktijkexamen, dan mogen ze vanaf hun 17de onder begeleiding van een ervaren bestuurder de weg op. Dat heeft verkeersminister Schultz van Haegen gezegd in de Tweede Kamer. Door ze vroeger te laten beginnen hebben jongeren op het moment dat ze alleen mogen rijden al wat rijervaring.
Nu mogen jongeren meteen de weg op als ze hun rijbewijs op zak hebben. Dat zorgt voor veel ongelukken. De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid heeft uitgerekend dat begeleid rijden vanaf 17 jaar in Nederland zestien verkeersdoden per jaar kan voorkomen.
Nederland is niet het eerste land wat met een dergelijke constructie komt. In Zweden en Duitsland bestaat zo’n opleidingstraject al langer. In Duitsland ljikt de constructie ook te werken. Daar hebben de jongeren die op hun zeventiende het rijbewijs haalden 30% minder ongelukken veroorzaakt. Tevens begaan ze daar 20% minder overtredingen en rijden zij minder vaak onder invloed van alcohol of drugs.
Het plan bestaat al langer, maar wegens diverse Kamermoties moest de VVD-bewindsvrouw er een tijdje aan schaven. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil wel dat Schultz haast maakt met het uitleggen van de nieuwe werkwijze aan de rijschoolhouders.